Хвърлям по едно око:

Посещения на блога

петък, 4 юли 2014 г.

Всичката мъдрост на земята да си събрал, щом любов нямаш ти нищо не си





      Сайтът desebg.com публикува последното публично изказване на отец Димитър Амбарев, един от автентичните антикомунисти отпреди 10 ноември 1989 г., който си отиде от този свят на 2 юли 2014 г. Той произнесе едно от най-силните слова по време на честването на 25-годишнина от майските събития в България през 1989 г., проведено в с. Пристое, Шуменско на 20 май 2014 г.



     Възлюбени в Господа братя и сестри,
     Мюсюлмани и християни, събрани на този възпоменателен митинг. Говоря от името на Независимото дружество за защита правата на човека в България, говоря и от името на неговия създател Илия Минев, чийто пълномощник за цяла България бях аз.
      Мнозина говорят за Илия Минев, но малцина знаят, че той беше един от големите националисти в България, който беше преосмислил своя национализъм в концентрационните лагери и затвори на комунизма. Излежал 29 години в тях!
       Когато по време на майските събития през 1989 г. се чуха гласове, че това е турска работа, той каза: „Не, това е българска работа”. Защото мюсюлманите са чеда на същото това Отечество! Защото те са граждани на същата тази България! Защото тя е толкова наша, колкото и тяхна!
     Нареждането, което даде бай Илия на своите помощници, един от които бях и аз, беше да обиколим България и да създаваме клетки на Независимото дружество за защита правата на човека навсякъде, където имат готовност за солидарност и съпротива срещу комунистическия противник.
      Противникът беше ясен. Той беше от другата страна на бариерата. Ние не бяхме сами, защото имахме своите активисти и зад граница в лицето на Петър Бояджиев и Алфред Фосколо, които дадоха своята реална и логистична помощ за всички действия, които се извършваха тук, вътре в страната.
     И от първия миг, когато в община Каолиново, вие тръгнахте в защита на своите изконни човешки права, г-н Бояджиев и западните радиостанции знаеха всяка ваша стъпка, защото активисти сред вас докладваха на Бояджиев, докладвах му и аз, както и информирахме Румяна Узунова от радио „Свободна Европа”, Румяна Таслакова от радио „Дойче веле”, Би Би Си Лондон. Обаждаха ми се и от радио „Анкара”.
      Ние си спомнихме, че сме се раждали под синьото небе на едно общо Отечество! Столетия наред сме били рамо до рамо и сме живели порта до порта. Ние си спомнихме, че сме били с вас, а и вие с нас по всички национални обекти на тази държава, работейки за нейното укрепване и независимост от режима.
      Нашите бащи бяха с вашите бащи по лагери и затвори.
      Ние бяхме заедно в трудова повинност и трудови войски.
      И лъскахме карцерните килии пак заедно!  
      И деляхме мухлясалия хляб и вмирисаната вода от бъчонките пак с вас!

      Затова място за разединение няма и нашият президент (Росен Плевнелиев, бел. ред.), който днес уважи нашето тържество, показа, че ние сме едно в името на свободното и демократично общество, в името на Европа.
      Защото вие, пристойци, с вашите протести през 1989 г. отключихте портата към Европейския съюз! Да живее България! Да живеят нашите християнски и мюсюлмански общности в мир и любов!
      Защото нашият първовърховен апостол Павел казва: „Всичката мъдрост на земята да си събрал, езици ангелски да говориш, щом любов нямаш ти нищо не си!”
      Без любов няма съгласие и напредък!

      Амин!





.







Няма коментари:

Публикуване на коментар



Коментарите са Ваша отговорност

Блогове, които следя