Хвърлям по едно око:

Посещения на блога

петък, 6 февруари 2009 г.

НОВА КОНСТИТУЦИЯ !

Забелязвам с интерес и задоволство, че напоследък след гражданските протести и баталиите около Парламента започва да се прокрадва и да се налага идеята за смяната на системата. От различни гледни точки се предлагат разнообразни похвати как да стане това, тъй като на всички се изясни, че смяната на правителствата не е панацеята, която ще излекува България.
Наскоро се заговори и за промяна на Конституцията, като се има в предвид въвеждането на мажоритарно избиране на народните представители и вкарването на мандата им в режим на контрол от страна иа избирателите. Това е похвално, ако се осъществи, но намирам, че е крайно недостатъчно за истинска смяна на системата.
Винаги е любопитно да знае човек – какво се подразбира под смяна на системата и като как си го представят хората, че това може да стане. Лично аз съм напълно убеден, че смяната политическата система на Втората Рупублика на държавата България е свързано с премахване на Третата комунистическа Конституция от 1991год.
Изхождайки от главните недостатъци на сега действащата Конституция без да умуваме на дълго и широко можем да насочим вниманието си към следните основополагащи моменти:
1. Разделението на властите при еднокамарен парламент и тяхната субординация в нашинския вариант не само е контрапродуктивен, но и опасен за държавността.Това означава - двукамерамен парламет и президентска република.
2. Система на правораздаването, ако условно приемем, че в момента такова съществува, е от времето на социалистическия феодализъм. Цялият и механизъм се свежда до едно - да бъде смачкан и обезправен всеки некомунистически елемент бързо, безотказно и завинаги. Затова днес не може да работи - защото е правораздаване по целесъобразност. Като образ и подобие на правосъдието от 1937 в СССР - от времето на бога на болшевишката правда Вишински, тя позволява всякакви външни вмешателства, партийни безумия, кешови и лични протекции. Въвеждане на англосаксонската система за раздаване на справедливост - с еднозначно вземане на решения за вина - от заседаващо жури; пряк избор на районните несменяеми съдии и пряк мандатен избор на прокурори е цярът, който ще върне, не само справедливостта, но и ще възстанови здравите устои на нормалната държавност.
3. Системата на вътрешната сигурност и гарантиране неприкосновенноста на гражданите и собствеността им като плод на труда и интелекта им. Това налага девоенизиране на полицията - извън МВР - с пълен граждански контрол от местната власт.
4. Самоуправление на общностите/общините/.
5. Безусловен и свободен режим за притежаване на оръжие от всеки гражданин навършил определена възраст -напр.25 години. - естествено без психично болните, рецидивистите и категории осъдени.
5. Без всякакви уговорки - в държавния апарат не се допускат на работа под никаква форма бивши служители, агенти и сътрудници на комунистическото гестапо - наречено Държавна сигурност, след пълно и безусловно отваряне и публикуване на досиетата и целия архив на ДС - до последния лист към 31.12.1993 год.

Новата Конституция не може да бъде приета от обикновено Народно събрание. За ускоряване на процеса са необходимите поправки на сега действащата Конституция, но тава в никакъв случай не може да се очаква - по разбираеми от всеки причини.

Без Велико Народно Събрание - няма да мине.

Всичко останало е от дявола и комунистите!

БОГ ДА ПАЗИ ИНТЕРНЕТ!

6 коментара:

  1. Само това е пътят!
    Стига сме се петлявили и вяли потури и байряци за искания на разни необмислени и детински прищевки, които приличат на страннни манипулации от някой в сянка. Това искаме, онова искаме, не знам кво си, не знам що си - па вземат та ни смотат инсценирано пред Народното събрание, а после се чудим как да застанем пред хората.
    НОВА КОНСТИТУЦИЯ ИСКАМЕ!
    Нова политическа система!

    СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ!

    Вече знаем накъде да тръгнем - значи ще стигнем!

    ОтговорИзтриване
  2. За двукамерния парламент си напълно прав. Скоро препрочитах „Строители на съвременна България„ и за тогавашните опити при създаването на Търновската конституция, консерваторите да наложат един елитарен сенат,втора камара, като коректор на народното събрание. Неуспешен опит за съжаление, поради липса на наличен елит по нго време, разбира се.То не че сега има наличен, но теоритично да си го представим. Идеята е лесно приложима след необходимите поправки в конституцията. Действащо народно събрание,с наполовина редуцирано число депутати от сегашния брой което се формира по сегашния пропорционален принцип и един 50–60 членен сенат, който се избира мажоритарно.
    Не съм съгласен обаче за президентската република. Ако това говедо гоце, което е в момента президент имаше повче правомощия, до сега вече да бяхме част от Рускта федерация, а не от ЕС

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за коментара и разбирането за необходимостта от двукамерен парламент.
    Що се отнася за гоце - напълно съм съгласен, но
    институцията Президент при двукамерен президент играе ролята на премиер и няма да има никакви
    прерогативи извън изпълнителната власт. Като държавен глава ще представлява държавата и подписва одобрените от двете камари на парламента - международни договори, така че
    въобще не бива да се притесняваме от лудостите,
    които само един гоце би извършил. На ако бъда искрен - дори и гоце да имаше сега тези правомощия нямаше да му стиска да се опита дори. Все още има българи,които биха се прежалили!..

    ОтговорИзтриване
  4. Ще ме прощаваш, но това за оръжието ми идва нагорно.
    Ако искаме населението да се самоизбива, нека му дадем възможност да си купува скъпи коли и да кара по лоши пътища. За какво му е оръжие? За битова разправа с комшията или жената и детето?
    На практика за друго не му е необходимо, нали.

    ОтговорИзтриване
  5. Не става въпрос за типично българския нагон да си
    въоръжен, завещан ни от турско време като заместител на комплеска за малоценост и беззащитност. Наистина изглежда много налудничаво и кръвожадно, но съвсем не е така.Битовите, съседските и пиянските свади и последвали ги кръвопролития - винаги са съществували. Ще ги има и за в бъдище. Убийствата в този порядък се обусловени от моного фактори - възпитание, социална среда, а вече и бизнес отношения. Забраната за притежаване
    на оръжие наследена от времето преди Великата криминална революция, когато личното оръжие беше табу за да не гръмне някой др. Тодор Живков, поставя в неравностойно положение добре
    въоръжените наглеци и бандитите спрямо обикновения човек в ежедневието му. Бандюгите са наясно, че няма как и с какво да им се противопоставят и могат да издевателстват над всеки и това ги прави още по-нагли и агресивни.
    В подобни случаи личното оръжие играе ролята на възпиращ фактор и превенция. Всеки ще си помисли
    дали да върши едно или друго при риска да срещне
    адекватен подобаващ отговор на действието му.
    Безумците - нищо не ги спира! Не ми се коментира ситуация на въоръжен обир в нечий дом, като на всичко отгоре изнасилят жената и дъщерята, на който и да е пред очите му - само паради факта, че вилицата не е подходящ отговор на гърмящото оръжие.
    Освен всичко друго, казват че у нас има вече над
    1 милион лични огнестрелни оръжия. Без ловните. Притежателите на това оръжие в никакъв случай не са бай Иван и леля Пена, или комшията Рангел. За незаконното и нерегистрирано оръжие въобще не споменавам, но потенциалът му не е никак малък.
    Разбира се, при по-свободен режим за притежаване на лично огнестлрелно винаги има известни рискове за злоупотреби, но те са в рамките на статистическата грешка. Те не бива да влияят определящо, когато днес в България сам трабва да се грижиш за защитата на собствена ти сигурност, чест, достойнство и плодовете на труда ти.

    ОтговорИзтриване
  6. Погледнато от тази „камбанария„ идеята изглежда логично. Истината е че не съм добре информиран по доста , да ги наречем „ъндърграунд„ въпроси, слухове, клюки, които са публична тайна свързани с Бг. и по конкретно по този въпрос за оръжието.
    1млн. е огромна цифра.

    ОтговорИзтриване



Коментарите са Ваша отговорност

Блогове, които следя