Хвърлям по едно око:

Посещения на блога

неделя, 21 август 2011 г.

СССР - 20 години по-късно

 


     СССР се разпадна поради собствената си несъстоятелност, но  мегаломанските му строителни изцепки днес са циклопски паметници и все още присъствуватв умовете на милиони хора по света, че и у нас. На необятната му територия се намират стотици и хиляди артефакти, напомнящи на интензивното строителство и трудовия "интусиазъм"  на работническо-селската интелигенция, която така и не доживя да види светлото бъдеще щедро обещавана от товаришчите болшевики.

   Да разгледаме по-отблизо седем от най-интересните остатъчни  "чудеса" от СССР - напълно забравени и до един предоставени на милостта на съдбата и природните стихии.



Миньорския град Промишлени  се намира на 26 км от Воркута.Повече от 10 хиляди души са живели и работили тук. В началото на 90-те години, когато ерата на социализма свършила и дошло време на дивашки капитализъм, мината изведнъж става нерентабилна, и градът се оказа  100% субсидиран от държавата. След кято водата, електричеството и газта е били отрязани, неговите жители се принудели даизоставят домовете си и да започнат  нов живот в съседните градове започвайки  от нулата.


                      

Изоставените съветски строителни обекти и площадки са отделна и много широка тема за сериозни научни изследвания. На кратко - едва ли ще се намери друга страна по света, в която има такива огромни суми пари хвърлени на вятъра и подобно количество човекочасове пропилян човешки  труд. Хиляди недовършени сгради, почти готови за употреба, стърчат над огромната територия на бившия Съветски съюз и служат като мълчалив упрек към хората допуснали това масово безразсъдство.
Край Пловдив стърчи една подобна сграда на неосъществено българо-съветско предприятие за автомобилна електроника.



                   

Изоставени бункери по крайбрежието на Тихия океан, а и не само там. Представляват комплекс от изоставените укрепления, предназначени за защита срещу възможни атаки на Япония  - намира се недалеч от Владивосток.  Солиден стоманобетонен форт, направен от дебели плочи и подземни тунели, които се простират на километри по протежение на брега - непревземаема крепост от морето. Днес, тя е просто едно интересно място за туристите и авантюристи.



                       

Само в бившия Съветски съюз това би могло да бъде позволено - невероятно скъпо оборудване от промишленността и отбраната да се остави на милостта на съдбата.  В Русия това е често срещано явление. Все още може да да намерят изоставени гигантски радарни антени, които струват милиони долари и други уникални парчотии от отминалата технологичната мощ на империята.




                      

Изоставеният ракетен комплекс в Латвия също се  оказа
безполезен след разпадането на СССР. Надпреварата в ядреното разоръжаване свърши своята работа. Четири изоставени бункера, централната контролна зала и бункер техническа поддръжка - всичко това сега е зарязано и частично заето от туристи.  Но може би това е за добро ...




                        

Легендарната секретна база за подводници  Балаклава на Кримското крайбрежие близо до Севастопол сега е  напълно изоставена.  По времето на съветския строй дори на роднините на работещите там е било забранявано да посещават техните семейства,  без специално разрешение от тайните слежби. В момента всички подводници са нарязани за скрап(спомнете си Илия Павлов), но убежищата за бойната техника и персонала са останали непокътнати и безнадзорни, затова са много популярни и желан обект за разглеждане сред чуждестраннитетуристи.




                   

Изоставен лагер на НКВД - част от Гулаг - в Сибир. Било е време, когато политическите затворници на комунистическияа режим са били държани в тези и подобни дървени бараки. Днес  те гният и са се превърнали в  убежища за диви животни случайно поднали там. Надявам се, че те никога няма да потрябват отново.







Няма коментари:

Публикуване на коментар



Коментарите са Ваша отговорност

Блогове, които следя