Хвърлям по едно око:

Посещения на блога

вторник, 23 август 2011 г.

23 август - Ден за памет на престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им.








На 23 август за втори път в България ще бъде отбелязан Европейският ден за възпоменаване на жертвите на престъпленията на тоталитаризма.
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще присъства на поклонението пред паметната плоча на жертвите на комунизма. Събитието, организирано от Столичната община, ще започне в 11.00 часа в градинката на НДК откъм ул. "Фр. Нансен".
През 2008 г. на пленарната сесия на ЕП беше приета писмена декларация с предложение за обявяването на 23 август за Европейски ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма. Декларацията бе приета, за да се запази паметта за жертвите на масово депортиране и изтребление от страна на двата режима.
В декларацията се подчертава, че пактът Молотов-Рибентроп, сключен на 23 август 1939 г. между Съветския съюз и Германия, е разделил Европа на две сфери на влияние чрез своите секретни допълнителни протоколи.
Последвалите масови депортирания и убийства, извършени от страна на сталинизма и нацизма, спадат към категорията на военните престъпления и престъпленията против човечеството.
Съгласно международното право срокът на давност не се прилага по отношение на военните престъпления и престъпленията против човечеството.
Членовете на Европейския парламент подчертаваха също така, че в Европа е слабо известно влиянието и значението на съветския режим и окупация върху гражданите на посткомунистическите държави.
На 19 ноември 2009 г. българският парламент прие 23 август да бъде обявен за Ден за памет на престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им.
Пред паметната плоча на 23 август 2010 г. за първи път в България беше отбелязан Европейският ден за възпоменаване на жертвите на престъпленията на тоталитаризма.
На паметната плоча, която се намира в непосредствена близост до НДК е записано: "
Поклони се, българино. В тази стена е вградено страданието на нашия народ. Нека споменът за невинно пролятата кръв гори сърцата ни като вечен огън. Нека миналото да не се повтаря".






Няма коментари:

Публикуване на коментар



Коментарите са Ваша отговорност

Блогове, които следя