Хвърлям по едно око:

Посещения на блога

вторник, 8 ноември 2011 г.

Изкуство и политика в Китай



Китайският художник опозиционер Ай Вейвей(Ai Weiwei) е принуден от комун.онанистическия режим в Китай да плати 15 млн. юана(2,4 млн. USD) данъци и глоби в инсцениран и непрозрачен съдебен процес.
Международно аплодирания концептуален артист, който е показвал работите си в Лондон, Ню Йорк и Берлин, е подложен на тази натиск заради постоянните си критики към авторитарното правителство. По-рано тази година Ай е бил арестуван и държан в ареста в продължение на три месеца на фона на общите репресии срещу недоволството и загриженост в средите на изкуството и обществото, в което той е добре известен като борец за граждански права.
Свободолюбиви китайски граждани и негови съидейници са започнали уникална кампания за набиране на средства за десидента като по всички възможни начини изпращат пари в дома, в който той живеее - дори обсипват двора му по всевъзможни начини със банкноти, освен преводите по банковите му сметки. До сега над 20 000 души са изпратили близо 840 хил. USD.
Художника, който съвсем не е беден човек заявява, че тези пари са само заеми и той ще ги възстанови на своите кредитори като заявява, че "Това показва, че група от хора, които искат да изразят своите становища използват парите си, за да упражнят правото си на вот. В ерата на интернет, обществото има своя собствена преценка и своите собствени ценности."
Хората използват тези методи за всеобща подкрепа на непокорния художник, за да принудят съдът да преразгледа лъжливото си обвинение за неплатените данъци.

Да живее пролетарския интернационализъм и червен Китай!

.

Няма коментари:

Публикуване на коментар



Коментарите са Ваша отговорност

Блогове, които следя