Хвърлям по едно око:

Посещения на блога

вторник, 9 ноември 2010 г.

За връзки на Владимир Путин с мафията на запад се говори и пише отдавна.


Извадки от книгата "Гангстерите от Изтока" (2003) на германския разследващ журналист Юрген Рот


 
     Книгата представя връзките на Кремъл с организираната престъпност и изпирането на парите на Запад, основно чрез компании в Германия и Лихтенщайн. Опасността от руските черни пари постоянно се игнорира, предупреди авторът в интервю за сп. "Мениджър магацин" миналия септември, малко преди берлински съд да наложи забрана на книгата заради искане на компанията SPAG, която бе разследвана от германсикте власти по подозрения, че е свързана с Тамбовската престъпна групировка от Санкт Петербург и с руския президент Владимир Путин.
.............................................


                        


За връзки на Владимир Путин с мафията на запад се говори и пише отдавна.                    6 ноември 1999

     Тази събота и премиерът на Лихтенщайн Марио Фрик чете съобщенията. "Шпигел" публикува изавдки от доклад на немското разузнаване (БНД), според който Лихтенщайн е не само рай за пране на пари...
     Същината на обвиненията: "Анонмни фондации и фирмени образувания със смесица от нелегални и легални сделки и ползвайки тесните си контакти с банки, политици и полицията гарантират на лихтейнщайнски попечители, адвокати и консултанти, че могат да предлагат на групи от организираната престъпност почти безпрепятствени финансови услуги. Тяхната клиентела се състои между другото и от латиноамерикански наркокланове, италиански мафиотски групировки и руски огранизирани кримигрупи".      Например Рудолф Ритер, един "очернен" от БНД попечител. Брат му е вицепремиер и вътрешен министър на Лихтенщайн... Малка бележка на стр. 15 от доклада на БНД: "През 1997 Хееб и Ритер са упълномощени от букурещката банка IBR (Banca Internationala a Religiior) да инвестират на борсата в Германия изпрани през IBR и получени от престъпна дейност пари и с тях да купят акции от едно акционерно дружество във Франкфурт. Става дума за SPAG, основано през 1992 немско-руско съвместно дружество със седалище във Франкфурт на Майн"...


Княжество Лихтенщайн действат заедно с колумбийски наркокартели и руската мафия.


     Заформя се скандал с криминални мрежи, свързани с германската политика. Световните агенции цитират предварително темата на броя на сп. "Шпигел". Влиятелни политици, съдии, попечители и полицейски служители в


                  
11 май 2000

     Дни наред лихтенщайнската поркуратура и полицията се подготвят за този момент. В 22 часа полицаи щурмуват жилището на известния адвокат и политик Габриел Марксер и разкошния офис на попечителя Рудолф Ритер в Маурен, малка лихтенщайнска община. На външната стена все още виси голяма кръгла табела "Генерално консулство на Република Коста Рика". Тъй като Ритер не отваря доброволно, служителите нахлуват с взлом. В къщата са окачени скъпи картини... Обвинението на прокуратурата: "Подозрение в измама, образуване на престъпна организация, пране на пари и злоупотреба със служебно положение". Заедно с Ритер е арестуван и Марксер, члена на Ландтага (местния парламент) и бивш лидер на фракцията на Гражданската партия на прогреса. Брат му е бил президент на Ландтага, за когото се твърди, че е спрял някои дела за пране на пари.
     Няколко дни по-късно думата взема и Мари-Габреле Колер, която от 1992 до 1996 е юрист в голяма лихтенщайнска доверително бюро. "Ние поехме управлението върху руски престъпни групи, които планираха търговия с органи и вършиха съмнителни сделки с кръв. Договорите между ползвателите в Русия и фирмите-фантоми в Женева бяха сключени при нас... "
     Междувременно на 8 май 2000 в Москва Путин тържествено влиза в Кремъл като новия руски президент. Няколко седмици преди това, ден преди изборите на 26 март, руски вестници пишат за обвиненията в корупция срещу Путин, във връзка с поста му на втори кмет на Санкт Петербург... Твърди се, че между 1993 и 1995 общо три милиона долара са трансферирани в испански сметки. Въртележката се завърта все по-силно, появяват се нови имена: На 31 май 2000 агенция UPI съобщава: "Руски вестинк и интернет-страница публикуват история, която свързва Путин с германска фирма за недвижими имоти, чийто основател наскоро бе арестуван заради подозрения в пране на пари и връзки с организираната престъпност. Статията се позовава на материал във френския в. "Монд".
     Преди обаче да излезе материалът в "Монд", Валдимир Иванидзе, един от двамата автори на статията, ми писа следното електронно писмо: "От два месеца разследвам работата в Санкт Петербург. В. "Ведомости" обаче се отказа да публикува историята. Напуснах вестника, след като ме бяха нарочили за шпионин. Да се занимаваш с това е изключително опасно. Ще си имаш работа с бивши и все още активни агенти на КГБ, както и с Тамбовската мафия".
     На 5 юни 2000 австрийското списание "Профил" пише за деликатните връзки на Рудолф Ритер със Санкт Петербург. Под заглавие "Гешефтите на хер Путин", журналистите се питат дари Путин е съветвал една немско-руска компания във Франкфурт.
     Путин е в консултанския съвет на SPAG, докато арестуваният във Вадуц Ритер е в надзорния съвет на компанията. Смирнов, шеф на петербургската петролна компания PTK, квазимонополист на пазара на бензин в града, познава Путин още от началото на 90-те години. Семействата им прекарват заедно ваканциите на Ладожкото езеро...
          
                  
2 юни 2000
     В далечна Украйна, в Киев, случващото се в Лихтенщайн предизвиква необичайна активност на най-висше политическо ниво. Късно вечерта украинският президент Леонид Кучма си приказва със шефа на разузнаването си СБУ Леонид Деркач. Двамата не подозират, че под дивана, на който седят, е скрит дигитален диктофон и от седмици записва всички разговори.
     Миколай Мелниченко, офицер от СБУ, разкрива записите, след като журналистът Григорий Гондадзе изчезва безследно през септември 2001 г., а два месеца по-късно е открит мъртъв. Зад убийството стои Кучма, макар че тогава го отрича.
     
Един от записите, които Мелниченко предава на укираински депутати, съдържа гласа на Леонид Деркач, който инфорами своя началник Кучма за материал, касаещ Владимир Путин. След това Кучма разсъждава гласно, какво би могъл да предприеме с материала и какво да поиска в замяна от новоизбрания руски президент. Става ясно, че СБУ от известно време е събирала компрометиращи информации за Путин. Този път обаче на службата й излязъл късметът. И отново излизат странни връзки с Рудолф Ритер в Лихтенщайн и с Германия.


      Извадки от разговора:
Деркач: - Леонид Данилович, от немците получихме интересен материал. Значи, хванали са един...
Кучма (чете силно): -  Ритер, Рудолф Ритер
Деркач: - Да, заради тази работа, заради контрабанда на наркотици. Тук са всички документи. Те (немците - бел.ред.) са иззели документите. Тук е и Вова Путин.
Деркач: - Във всички случаи руснаците всичко това вече са го изкупили. Тук са всички документи. Сега го имаме само ние. Мисля, че Николай Парушев (шефът на руското контраразузнаване ФСБ - бел.ред.) ще дойде между 15 и 17. юни. Тука има работа за него. Да, ама ние това ще си го запазим за нас. Те ще искат историята да се скрие под килима. Ама ние ще я измъкнем, нали?

      Два дни по-късно е било решено, компрометиращият материал за Владимир Путин да се изиграе като коз в отношенията с Кремъл.
               Източник:
http://oshte-info.de-zorata.de/oshte.info/004/02/0202/01.htm

Няма коментари:

Публикуване на коментарКоментарите са Ваша отговорност

Блогове, които следя