Хвърлям по едно око:

Посещения на блога

събота, 5 февруари 2011 г.

Парите за партиите у нас







     Прочетох някъде, че проекта АБВ до сега се е осъществил с 500 000 лв.и сезамислих откъде Гоце Пърламанов има тези пари?
     Кой финансира този политически проект.
     Кой финансира политическите партии у нас.
     Вече се подразбира от всеки,че правенето на политика е енергоемък и скъп бизнес и се нуждае от сериозни парични ресурси. От близо 400-те регистрирани политически партии - едва десетина са позиционирани на реалната политеческата сцена. Ако за едни е приблизинелно ясно с какви средства се издържат и кой ги финансира, то за останалите, фигуративно присъствуващи в политическата суматоха е ясно - нямат никакво финасиране, затова и нямат нито членове, нито фенове, нито електорат.
     Да изясним - БСП се финансира от множество подставени фирми и "бизнесмените" - като Г.Гергов и т.н.(имаше кръг Орион, генералско движение...), някога СДС, по времето на Ив.Костов - съществуваше кръга Олимп; ДПС се издържа от обръчи от фирми и лобита, ДСБ - от присъдружни фирми и фондации на И.Костов; Гебр - от Б.Борисов и местни лобита; РЗС - от елипсата на А.Петров и т.н.
     Всички, които наливат в партиите средства открито и на черно  ги получават обратно след изборите под една или друга форма от спечелелите изборите чрез получаване на държавни поръчки.Колкото повече време една партия не е била в управляващо мнозинство - толкова повече намаляват възможностите за финансиране за тази партия чрез поскане от гювеча на държавния бюджет и обратно.
     Нито един нов политечески проект няма никакъв шанс, ако не  се подпре финансово от икономически интерес, който дава лептата си напълно съзнателно и изцяло възмездно, а това си е рушвет, подкуп, корупция. С една дума - нашата уж "политеческа класа" е закрилник и инкубатор на непрестанна корупция. Няма защо да се чудим, че има контрабанда - та тя е най-големия носител на свежи пари за политиците и изяжда хляба на доста хора. Същото се отнася до всеки незаконен бизнес у нас - той се закриля от хора на властта, защото е свъран с тях на живот и смърт. Всеки нов властник изчиства старите лидери на структорите за набиране на пари, кога с убийства, друг път с арести, обикновено с натиск, понякога с рекет, и най-вече с административни хватки и възможностите на държавата машина. Резултатът винаги е един и същ - пълен контрол над незаконните бизнеси, което осигурява предостатъчно пари за хората на власт и техните партизански мрежи и ощетява хазната с няколко милиарда лева, които се заменят с повишаване на акцизи, данъци и такси.
     И така - от кого си осигуряват необходимите средства партиите у нас?


Няма коментари:

Публикуване на коментар



Коментарите са Ваша отговорност

Блогове, които следя