Хвърлям по едно око:

Посещения на блога

събота, 23 октомври 2010 г.

Ние и историята*

    




     Коментара ми в един блог*.

     Не, не - историята е това, което се е случило и не е важно дали ще го одобри царя, пъдаря, ББ или аз!
     Вече го писах някъде в коментарите при теб - историята е наука на фактите.
     Крилатата фраза, че я пишат победителите е с подтекстово значение -  и се отнася за посоките на развитие на народите и бъдещи събитията, а не за манипулиране на фактите.
     В България само комунистите са против фактите в историята и я заменят с тълкуване според диамата опитвайки се да натрапят  хронология на своите  престъпления против народа като историческа неизбежност и предопределена неизбежност.
     Със същият мотив ликвидираха християнството у нас - за да натрапят техните богове - Маркс-Енгелс-Ленин и оторизираният им дилър за тези земи - Т.Живков.
     Те се отнасят към историята ни както би се отнасял всеки окупатор - манипулират я в полза на майка им Русия и баща им Сталин.
     Аз не съм политик и никога няма да бъда, но съм българин и като такъв се питам защо пишем за личности и събития в историята без да влагаме ни най-малка доза достоверност в тях, да не говорим за доказателства, вместо да се загледаме в сериозното монипулиране на миналото ни в наша вреда.
     Все пак трябва да знаем истината за факта откъде идваме - за да сме наясно за къде ще вървим.
     Жизнено важно е да знаем кои сме - за да запазим през времето историческата си самобитност и идентичност - защото доста са ги огъвали в пози удобни за враговете ни.
     Не считам, че съм специалист историк, напротив, но все пак, както казваш, всеки човек може да стигне до истината и да си изгради представа за минали събития и факти свързани с народа и държавата ни - такива каквито са били, а не такива каквито ни се иска или са удобни някому.

     Мисля, че това е честният подход, който ще ни  дава основание да  се чувстваме заслужено достойни българи.
 




     --------------------
     * http://dalida.blog.bg/history/2010/10/23/bulgari-za-veki-i-vekov.624105


                        Ние и историята*

2 коментара:

  1. Is very difficult to argue, and fight against the schemes re-writers of history, because we always have some argument to discredit anyone who goes against them on behalf of an alleged common good, or supreme. A warm hug.

    ОтговорИзтриване
  2. Опитах се да преведапредишния коментар:

    "Много трудно е да се твърди, и да се борят срещу схемите при повторното написване на историята, защото винаги има някои аргумент за дискредитиране на всеки, който върви срещу тях от името на върховенството на предполагаемо общо благо. Горещо те прегръщам."


    Който търси - намира.
    Търсим истината и действителните факти за събития и личности от историята,
    а не компилациите с идеологическа, шовинистична или друга користна подбуда.



    Looking - is located.
    We seek truth and real facts about events and personalities of history, not a compilation of ideological, chauvinistic or other mercenary motives.

    ОтговорИзтриване



Коментарите са Ваша отговорност

Блогове, които следя