Хвърлям по едно око:

Посещения на блога

петък, 4 май 2012 г.

Rock`n`Roll по време на соца и след това


          Преди малко бях в блог, в който ставаше дума за темата на шоуто на Денис  и тъй като чух податка за факт свързан с Deep Purple, неизвестен за рокаджиите у нас - реших да разкажа за моята първа среща с тях.
     През лятото на далечната 1968 год., когото братските армии от Варшавския договор газеха с танкове порива за свобода на чехите и словаците, а Моуди блус вече бяха записали в Прага знаменития си клип на Сатените и нощите в бяло - тук у нас, през м. август, се провеждаше едно соц. пропагандно мероприятие - Х Световен  Фестивал на младежта и студентите .
     В България бяха надошли млади хора от цял свят да си фестивалстват волно през лятната ваканция. Вярно левичари, но млади,  а да си млад по онова време това означаваше да си фен на рока, твърдите наркотици, сексуалната революция и противник на войната.
     Отчитайки особения характер на Фестивала - Политбюрото на Комун. онанистическата партия разисква на най-високо равнище дали да не поканят самите Битълс за концерти у нас, но правилно са преценили, че това ще им набута само пасиви и се отказали дургарите.
     Не знам защо, как и кой го е решил, но в края на м. август`68 в Пловдив, в летния театър изнася концерт една никому неизвестна рок група от Англия - Рандабаут.
      Моя милост беше още невръстен хлапак, но имаше по-голями брат и първи братовчед, които го бяха завлякли на този знаменит концерт в Летния театър на Бунарджика. В паметта ми са се запазило представянето - група Рандабалт с ръководител Робърт Грей. Не мога да опиша реакцията на публиката по време на концерта.
     Години по-късно чух в един филм, че тази група е период в развитието на музикантите на Deep Purple, а ровейки из сайта на Ритчи Блякмор открих, че е била един проект на Тони Къртис, в който участвуват, Блякмор и Били(Робърт) Грей!
     От тук тези музиканти заминават за Норвегия и през м. ноември `68 год., завръщайки се в Лондон, те създават Deep Purple!
     Много пъти съм разказвал тази история  по времето на соца, но никой не ми вярваше и всички го вземаха за бълнувания от рода на Димитър Пейчев бил Джими Пейч и т.н., а на всичко отгоре бях отчаян  почитател Deep Purple от времето на "Shades of Deep Purple"!
     Преди около четери години се заприказвахме с колеги на един строеителен обект за младежките ни рокови страсти и за моя изненада и радост - един побелял и понаедрял като мен  дългокос колега като ни слушаше отстрани ми зададе въпроса: "Като си такъв рокаджия да си чулал за Рандабаут с ръкодовител Робърт Рей?" За мен беше повече от ясно, че този "младеж" е бил на концерта, както се и оказа, и  аз най-после можех да посоча в потвърждение на твърдението си  друг  свидетел на това събитие.
     За това се сетих, когато във въпросното шоу бе анонсирано, че групата Рандабаут е предшествененик на Deep Purple.  

     Порадвайте се на една от любимите ми техни песни - студиен запис на  Rat Bat Blue  от албума  Who Do We Think We Are.


Няма коментари:

Публикуване на коментарКоментарите са Ваша отговорност

Блогове, които следя