Хвърлям по едно око:

Посещения на блога

вторник, 5 април 2011 г.

М о р а т о р и у м





Справка:
Мораториум (хоремашко тълкуване)- манипулация на общественото мнение от репертоара на задкулисната власт в България, с която се цели да се хвърли пепел в очите и наслои пушек в главите на хората по време на поредното ограбване на българите.
Пример:
Мораториум на Правителството на Андрей Луканов върху плащанията на държавен дълг към западните банки кредитори за да могат да се преразпределят няколко налични милиарда долара в държавната хазна на верни хора от партийната номенклатура и политическата полиция - ДС.

В настоящия момент Правителството на "европейските" и "евроатлантическите" ценности на "десния" и "прозападен" политик д-р Б. Борисов е наложило М О Р А Т О Р И У М върху информацията за провеждащите се преговори за бъдещето на АЕЦ-а Белене, сякаш бодрият пожарникар ще плаща масрафа за нея с пари от джоба или с бащинията си.
Левашките му изцепки:"ще строим"-"няма да строим" вече омръзнаха на всички и се приемат като обикновена идиотия, но точно тази публична позиция на обществено безразбличие бавно и полека ще ни нахлузи една 20 милиардна за трийсет годишен срок примка, от която няма да има мърдане!

Защо мълчим?


Какво чакаме да се случи?


Предлагам коментара на Филипа Радионова публикуван във в. "Пари":

" Всеки гражданин има право да търси информация и да я получава от държавата, когато е от негов законен интерес. Това е записано в Конституцията още преди 20 години, но рядко се е спазвало, не се спазва и днес. Няма спор, че АЕЦ “Белене” е точно случай, в който всичко трябва да е прозрачно, но никога не е било, не е и днес. Всички опити за получаване на информация за преговорите между българската и руската страна през последните четири дни удрят на камък и за управляващите явно това е нормално. Не е изненада, че и за руската страна е нормално. А очевидно дългогодишното дресиране на общественото мнение си е свършило работата, защото и за твърде много хора това мълчание е някак в реда на нещата и не успява да ги ядоса.
Малко е глупаво, че през 2011 г. се налага да припомняме, че достъпът до информация е най-важното нещо за свободното мислене, а скриването й - най-лесният начин за манипулация. В момент, в който в целия свят текат дебати за бъдещето на ядрената енергия, подготвят се стрес тестове за съществуващите централи и сериозно преосмисляне на проектите, в България такива дебати дори не започнаха. Неадекватната реакция на правителството се сведе до задаване на въпроси към Русия и до въпросния мораториум, с който темата да бъде отложена за след три месеца.
Но това, че ще бъде свалена от официалния дневен ред за пред обществото, изобщо не гарантира, че няма да продължи на тъмно на високо ниво. Всъщност цялата акция по подписване на временен мораториум е красив начин за преместване на темата зад кулисите. В същото време думата “мораториум” звучи доста силно и на пръв поглед внушава, че проектът наистина ще бъде замразен. Обаче дотук никой не е обяснил какво изобщо ще включва той - отказ от взимане на решения или пък спиране на действията на площадката (които реално си текат, нищо че формално не се “строи”), или нещо друго. Каквото и да значи, на практика ще доведе и до “мораториум” върху информацията и е идеално оправдание за правителството да не коментира повече темата с мотива, че чака отговорите на Москва.
Лошото е, че въпросът за “Белене” има много измерения и отговорите трябва да бъдат дадени първо оттук - както за сигурността, така и за цената и най-вече за смисъла на тази АЕЦ. Никой не отрича, че районът не е от най-подходящите. Самият министър Трайков призна, че цената на централата може и да е по-висока, ако се калкулират и някои странични разходи, които няма как да не се направят. Призна също, че цената на тока ще е доста по-висока от тази на тока от АЕЦ “Козлодуй” и тецовете. И вместо да се направи анализ на всичко това и въз основа на него да има ясно и окончателно решение, беше измислено увъртането с някакъв мораториум."





Няма коментари:

Публикуване на коментар



Коментарите са Ваша отговорност

Блогове, които следя