Хвърлям по едно око:

Посещения на блога

петък, 12 ноември 2010 г.

Гласът на разума или даровете на данайците

            Декларация
на Парламентарната група на Синята коалиция

     На 13 ноември 2010 г. Владимир Путин пристига в София, за да договори участието на България в руските енергийни проекти у нас. Путин носи със себе си пакет от изисквания и условия към българската страна, скрити зад лозунгите за равноправно икономическо сътрудничество между двете страни.
     От десетилетие Москва поддържа високи вносни мита за българските стоки от леката и хранителната промишленост. Независимо от многобройните обещания на руските власти, пазарите в Русия остават затворени за българския износ.
     От българското правителство ще се поиска да подпише важни документи, обвързващи страната ни със строителството на два руски проекта “Южен поток” и АЕЦ “Белене.” За тях няма нито техникоикономическа обосновка, нито е ясно колко ще струват. Договорите окончателно ще направят страната ни придатък към експанзионистичната руска енергийна политика за десетилетия напред.
     В момент, когато Европейският съюз предлага инвестиции от 1000 млрд евро до 2020 г. за реализация на единна европейска енергийна мрежа за постигане на енергийна сигурност на общността, българското правителство реално ни превръща в “троянски кон” на Русия в Европейския съюз.
     През изминалите 15 месеца правителството на Бойко Борисов нямаше воля да започне реализацията на нито една трансгранична връзка на газопреносната ни система с Турция, Гърция и Румъния, отговори с мълчание на проектите за доставка на компресиран газ и използването на терминалите за втечнен газ в съседни държави. Това напълно обезсилва позицията ни в утрешните преговори и прави безалтернативни доставките на газ от Русия.


Парламентарната Група на Синята коалиция настоява:

  •  Да се извърши технико-икономически анализ на руските проекти с ползите и вредите за страната ни;
  •  Да се оповестят публично финансовите ангажименти на България и източниците на финансиране;
  •  Докато не се направи оценка на икономическата изгода на проектите да не се подписват никакви ангажименти. В противен случай Бойко Борисов ще поеме дори по-големи ангажименти по необезпечени договори от Станишев.
  •  Правителството да предприеме незабавни мерки за ускоряване строителството на междусистемните газови връзки със съседните страни и реализиране на проектите за доставка на компресиран и втечнен природен газ, като по този начин се осъществи реална диверсификация на доставките.

    Всяко преждевременно споразумение за реализиране на руските енергийни проекти у нас без изпълнение на горните мерки е отказ от защита на националните ни интереси.





Гласът на разума или даровете на данайците

Няма коментари:

Публикуване на коментар



Коментарите са Ваша отговорност

Блогове, които следя