Хвърлям по едно око:

Посещения на блога

сряда, 12 януари 2011 г.

Свободата, волята и ние


   


     
Свободната ни воля е израз личен избор или обратно.
     В една демократична държава, когато правителството започне война - това също е личния ни избор, защото ние свободно и заявявайки волята си сме избрали управлението на тази държава и този акт ни прави причастни и отговорни към последствията от нейните действия, а вината на злосторниците има персонален характер.
     Странно нещо - когато гласуваме  не мислим или се поддаваме на манипулации и внушения, а после бурно и от все сърце се опълчваме против действията на управляващите, които самите ние сме овластили предоставяйки им правото да избират от наше име. Това си е чистко български синдром.
     Но това е различна ситуациа, ше кажеш.
     Нима последствията от груповото изразяване на свободна воля, какъвто е всъщност изборния процес, не са наша отговорност, или е по-лесно да
оправдаваме  собствената си нерационалност сочейки неразумните и нерационални действия на властта?
     Свободната воля не се изразява във възможност да си купим по-скъп прах за пране или луксозни гащи, защото възможността да го сторим се определя от фактора ефективност на целенасочените човешки дейности, чийто еквивалент са парите.
Невъзможността да си позволим да купим един или друг продукт на човешката дейност би следвало да ни накара да се замислим за КПД-то на нашата собствена креативност и ситуирането `и в социалния обмен.
     Свободната воля е израз на по-висша категория потребности и е своеобразната ни връзка с окръжаващия ни свят като част от нашата екзистенциална същност  на хора с интелект и емоция живеещи свободно в хармония с Бог.
     Личен избор е правото ти да си свободен или ограничен и е само твое!








Няма коментари:

Публикуване на коментар



Коментарите са Ваша отговорност

Блогове, които следя