Хвърлям по едно око:

Посещения на блога

сряда, 9 февруари 2011 г.

„Юзда”, „Мълния”, „Потоп” – последният шанс на ДС

 

      Това е материал на Петър Бояджиев, емигрант във Франция. Пействам го защото е една интересна гледна точка и тема за размисъл. 
                                  „Юзда”, „Мълния”, „Потоп” – последният шанс на ДС
 
      21 години след рухването на Берлинската стена динозаврите от праисторическата епоха, наричани условно Държавна сигурност, разполагат с ресурс да реализират мащабни активни мероприятия срещу егитимната изпълнителна и законодателна власт в България.
     В общи линии атаките им към правителството на Бойко Борисов са повторение на това, което направиха през 1992 година с кабинета на Филип Димитров. Даже и някои от героите, които водят подривната дейност, са същите.
     Днес обаче повод за оптимизъм ни дават три фактора. Първо - сегашният премиер разполага със стабилен гръб в парламента. Нещо, което липсваше на Филип Димитров и се оказа решаващо. Второ - ментално Бойко е по-устойчив и по-адекватен към дивата българска действителност в сравнение с по-деликатния си предшественик. Иначе целите и на двамата антагонисти са напълно идентични - европеизиране на България срещу тези, които желаят чрез страната да балканизират Европа. Или още по-точно - да защитят правото на живот на едно ново мутирало издание на азиатския комунизъм в рамките на европейския дом чрез територията на родината ни. Бойко и Филип си приличат и по друго - усещането за мъжкарско и джентълменско поведение. Реално след Димитров Борисов е вторият държавник, който сам иска вот на доверие и поема всички скрити и явни рискове.
     Срещу него обаче спящите клетки на ДС показват, че не са научили нищо ново, а прилагат това, което си знаят от школите на КГБ – планирано многоетапно активно мероприятие. Но и тук има нещо обнадеждаващо. В тяхното най-тясно обкръжение има хора, които са скептично настроени за успеха на разиграващата се авантюра със СРС-тата и правят нужното да се подсигурят в случай на предвидим провал Така лъснаха и някои пикантни подробности около тайната завера. По перспективния план на въпросното активно мероприятие (АМ), на което българите са свидетели, е започнало да се работи веднага след изборите през 2009 година. Трите етапа на подривната конспирация са получили дори симпатичните имена: първа фаза – АМ „Юзда”. В случай че не даде резултат - втора фаза АМ „Мълния”, и ако отново не се постигне набелязаната цел - трета фаза – АМ „Потоп”. АМ „Юзда” стартира с публикуването на стенограмата от срещата на Дянков с Първанов миналата пролет, когато се изясняваха за младия милионер.
     Целта беше поставяне на юзда на изтървания кон – Бойко Борисов. Дадоха му възможност да влезе в правия път, а като за доказателство за това да изгони Дянков и приеме обяздването от „Дондуков” 2 и кукловодите, които са зад президента. Спомняме си, че при тази първа фаза имаше и солисти, и хористи. Сред тях се открояваха неистовите отцепки на хористите от „Подкрепа”, за това колко вреден е Дянков и т.н. Да не забравяме, че в този синдикат има натрупан голям опит в участието в подобни предварително разписани активни мероприятия. Те датират още от времето, когато вършеха тази мръсна работа за свалянето на правителството на Филип Димитров. Разликата със сегашната ситуация, разбира се, е огромна. Тогава „Подкрепа” бяха солов фактор, а сега са на опашката при хористите. В момента в ход е втората фаза АМ „Мълния”. Разчетени са участниците, времената на тяхното включване, ролята, която им е отредена. Изхождайки от действията им, можем да заключим, че съзнателно или не премиерът Борисов не е съвсем прав, като говори за крякането Очевидно не става въпрос за безразборно крякане на жабоци в блатото. Крякат по план и под команда. Всеки си има определена реплика и етюд.
     Всеки си има трибуна, пред която да говори и играе. Бившият фактор от правителството на Сергей Станишев, а сега разследван за тежки мафиотски престъпления - Алексей Петров, е един от инструментите в „Мълния”. В рамките на плана на активното мероприятие е предвидена даже и възможността да го осъдят, но да се изпълни важната цела - да се съхрани бърлогата на динозаврите – президентската къща, зад която стои офшорната България. Знам, че в родината ми, като се споменат тези думи, огън и жупел се сипят. Почти две петилетки да се говори за Георги Първанов бе табу, но там е гърбът на организираната престъпност. Както един мой приятел академик казва, там е заровено кучето А академиците са умни глави, трябва да им се вярва. За да разчетем днес действията на живите десари в изпълнението на активното мероприятие, трябва да си припомним станалто през 1992 година. Тогава бях в сърцето на събитията зад кадър. Дълга история, описана в мемоарите ми. Лицето, което наклони везните в полза на успеха на превратаджиите на първото синьо правителство, се нарича Константин Тренчев. За него някои познавачи с лекота и неоснователно твърдят, че е инфилтриран от самото начало на прехода. Аз не мисля така. При този човек нещата са по-страшни - той продаде приятели, ценности, бъдещето на България от едно болно тщеславие. За да получи възможността да изпуши една пура и да изпие чаша уиски край басейна на Илия Павлов в американската му къща. Това е простата истина, но и българското нещастие. От неговата подлост или елементарна почтеност преди 18 г. се решаваше накъде ще наклонят везните Проклех го очи в очи. Резултата го знаем. Знаем и какво се даде на инструментите, които свалиха Филип Димитров.
     Тогава Тренчев си въобразяваше, че ще управлява другия инструмент - Любен Беров. Но професорът по стопанска история му оговори: Чакай бе, аз си имам чорбаджии, ти кой си?”, и пиесата приключи. От тоз момент нататък Държавна сигурност влезе в синдиката, умъртви го, като остави Тренчев начело на една вече легендирана, по техния речник организация. Не бих се спирал толкова дълго на тази тема, ако тя няма задкулисни обвръзки, които са пряко свързани със съвременната обстановка и изпълнението на „Мълния”. От 2-3 години Константин Тренчев изпращаше системно хабер, че се е поправил, че е осъзнал грешките си, че са били от неопитност и т.н. Бях почти на път да се хвана на такава въдица, но миналата седмица, когато публикуваха записа между Борисов и Танов, гръм ме удари По време на последния ми престой през октомври миналата година в България вечеряхме с Тренчев. Споделих му, че за първи път от 65 години един френски журналист от висока класа се изказа пред мен ласкаво след срещата си с вътрешния министър Цветан Цветанов. В контекста на тези впечатления помолих Константин да се опита с каквото може да помага на това правителство. Тогава той ми обясни, че всички са маскари. Бойко не можел много да мърда, защото Трактора имал страшно мпрометиращи записи за премиера и чакал, ако не клекне, да ги извади. Тогава не обърнах внимание на думите му, но сега с основание се питам защо и откъде Тренчев е знаел за записите и подготвяната атака? После се ударих по челото и се сетих, че шефът на „Подкрепа” е сред носителите на орден „Стара планина”, връчен му от лицето Гоце за особени заслуги при свалянето на правителството на Филип Димитров. Така хористите и солистите продължават да се изявяват.
     Тази неделя ръчичка за ръчичка, двамата стари превратаджии Константин и Луджев пред микрофона на националното радио си изпяха куплетите, които организаторите на АМ „Мълния” са им отредили: „Държавата загива, дайте хляб на хората”. Комунистически демагогии от миналия век, които и днес пробутват на народа. Към активистите от хора на червено-синята мъгла сега се изявяват и други герои: Алексей Петров, Румен Петков, Иван Костов, Димо Гяуров, Димитър Луджев, Димо Станков, Яне Янев, Георги Първанов, Сергей Станишев, Божидар Данев, Копринка Червенкова. Странно, но ги свързва точно оставката на Цветан Цветанов И всички те ни убеждат, че говорят все за доброто на България и на Бойко Борисов. В началото на мандата на това правителство обясних на една журналистка, че ако премиерът е подставено лице, неизбежно ще оттече в канализацията при другата кохорта подставени първи министри. Ако не, ще му е ужасно трудно, но от него ще зависи да улови птичето, което времето му е поднесло, и да запише достойно името си в новата история на България. Слисана, дамата се опита да ми припомни, че Борисов е малко мутра, бодигард със съмнителна биография. Отговорих: Та човек с лакирани нокти ли очаквате да се справи с истинските мутри, дето се крият зад публичните мутри? Трябват хъс и ритници а този мъж ги има.
     Събитията от последните месеци показаха, че Борисов не е подставено лице. Ако беше такъв, просто нямаше да има фазите „Юзда”, нито „Мълния”. Щеше да има почетен хор за почетния пореден представител на кохортата на подставените лица. Да, ама вместо псалми, го съсипват с активни мероприятия, защото искат да се отложи изпълнението на точка първа от дневния ред на България – край на зависимостите от ченгетата и Русия, битка с корупцията по високите етажи и организираната престъпност. Ако Борисов реализира тази задача, няма да има трета фаза – АМ „Потоп”. Стихията, която готвеха на ГЕРБ, просто ще погълне веднъж завинаги авторите на пъклени планове.

     Петър Бояджиев,
     емигрант във Франция,      
                   източник: frognews.bg


С П Р А В Е Д Л И В О С Т :: „Юзда”, „Мълния”, „Потоп” – последният шанс на ДС

Борисов: ДС е планирала атаката срещу правителството още преди 22 години

Никола Лалов
8 Февруари 2011

Премиерът Бойко Борисов обяви във вторник, че хора от Държавна сигурност са били поставени на ключови места, за да "спират устрема на държавата, на обществото, да прекършват всички инициативи".


"Преди 22 години е било планирано народът да се откаже и отчае от промените, но ние ще ги направим", заяви премиерът по време на Осмия конгрес на КТ "Подкрепа".


Бойко Борисов по-късно във вторник откри и централизирания архив на Комисията по досиетата, но направи коментарите по темата пред синдикалистите.


Двама ръководни членове на ГЕРБ са в нарушение на партийния устав


Двама от членовете на Изпълнителната комисия (ИК) на ГЕРБ са в управителния орган на формацията в нарушение на устава й. Това стана ясно във вторник от думите на члена на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев, който, "възмутен от двойния стандарт на премиера по отношение на Държавна сигурност“, поиска незабавно отстраняване на всички съпричастни с бившия репресивен апарат от редиците на ГЕРБ.


Реакцията на левицата дойде в отговор на думите на премиера, че "преди 22 години е било планирано народът да се откаже и отчае от промените, но ние ще ги направим"."Неслучайно и днешни водещи и то вдясно политици тогава са казали - трябва така да се конструираме, така да се обединим, че след време, когато се явят демократични партии и движения, да можем непрекъснато да ги връщаме в изходно положение, народът да се отчае и да си стане нашето, това, което сме си планирали. Целта е била хората да преминат през етапи на надежда, безразличие и омраза към промените", коментира Борисов.


Той каза още, че след като правителството е решило да отзове посланиците, работили за Държавна сигурност, е започнала яростна съпротива срещу правителството.


Борисов посочи, че не вижда коя партия ще носи политическата отговорност в следващите години, ако ГЕРБ се откаже от властта.


"Ако се откажем сега, техният сценарий ще успее", каза Борисов.


Премиерът призова през 2011-та година "да стискаме зъби". През 2012-та година обаче ще започнат да излизат "проектите, които ще дадат добри резултати" и магистралите ще доведат инвеститори в страната.


"ГЕРБ дойде на власт в безпрецедентна криза и нямаше нито мерки, нито буфери, защото се говореше, че в България няма проблеми. Всички еврофондове бяха спрени, а ние ги пуснахме и вече над 10 пъти се е увеличило усвояването на евросредствата", каза още Борисов.


"Аз съм човек, който търпи критика, когато е от хора, които също страдат и също се опитват да направят нещо. И на мене ми се иска много от нещата да бъдат по-добри, и се стараем, и те ще станат по-добри, докторе", обърна се към лидера на "Подкрепа" Константин Тренчев.


Премиерът коментира още, че по-хубаво за управляващ от това да има много коалиционни партньори, с които да си мие ръцете, няма, но това е лошо за държавата.


Тренчев от своя страна обясни, че "управлението на сговора", наречено тройна коалиция, е било всичко друго, но не и коалиционно управление. "Разпределението на властта в министерствата приличаше по-скоро на подялба на плячка между хищници", заяви Тренчев.


Той отчете още, че в благоприятния период преди кризата не е имало реформи, а грандиозни скандали за злоупотреби.


"Изборите донесоха категорична присъда над тройната коалиция. С новото управление социалният диалог,

прекъснат още през 2008 година, беше възстановен само след десет дни от започване на работа на правителството", каза още Тренчев.

-----------------------    Борисов: Няма да плащам 8, 9, 10 млрд. евро за "Белене"           Илия Вълков

За пореден път премиерът Бойко Борисов заяви, че е готов спре проекта „Белене", ако руската компания „Росатом" продължи да настоява за високия инфлационен индекс, който оскъпява изграждането на атомната централа с близо 2.5 милиарда евро. „Ако трябва да платим цена от 8, 9, 10 милиарда евро, аз няма да я платя", заяви Бойко Борисов.

Ето какво още каза той: „Дали ще загубим 200 млн. или 2,5 млрд.? Коя е по-голямата цена? Ако задължа държавата с още 6 млрд. отгоре в следващите 10 години да ги платим, плюс този близо 1 млрд., който идва по външния дълг да платим след 2013 г., как ще повишим доходи, пенсии, как ще правим инфраструктура? Затова искам прост отговор. Колко е инфлационният индекс, колко е реалната цена на „Белене", при която са подписали договор? Да я кажат, нищо повече не искам. Ако руската страна иска да бъде коректен партньор, трябва да приеме инфлационен индекс от порядъка, какъвто министър Трайков и аз казахме, между 500 млн. и 1 млрд. евро. 2 млрд. и 400 млн. отгоре е възможно най-скъпият инфлационен индекс, който всъщност е приет и първите плащания са станали по този висок инфлационен индекс. Ако трябва да платим цена от 8, 9, 10 млрд. евро, аз няма да я платя. Който следващ иска, да плати. Игра на нерви. Ние искаме да направим евтина и сигурна централа - такава, каквато е по джоба на българските граждани".


3 коментара:

 1. Добреее...... Чета, чета и се чудя много неща, но ми идва на ума единственото просто нещо: Нека прочистим главите си от някои минали събития. Ще е от полза както за теб, така за мен и за много хора. Иначе Тодоров винаги ще се контрираме, а не виждам каква ще е файдата от това. Все ще имаме едно на ум - аз за теб, ти за мен и така нещо ни разделя, отдалечава. Нека си останем преди всичко хора. Ще ти пусна нещо, което днес ми направи впечатление и ако не си го чел, адреса е: http://sphinx.blog.bg/history/2010/02/2 ... ica.500249 - "Хората сме уникална смесица от стомана, желязо и чувства, но "Да останеш Човек" си е направо уникално качество. Какво преживяваме, на какво сме свидетели??? Как живеем и какви сме всъщност??? Дано силата не ни напуска и наистина осъзнаем каква е тъмната страна на луната. Това, което прочетох е наистина смислено. Какво правим ние, днес в свободна България? Трошим стадиони построени с пари наброяващи хиляди? Троши се нещо от хора които с неадекватността си едва ли биха направили нещо добро, но от това си патят други, чиято вина е нулева, но си патят покрай другите. Прекалено имащите са тотално деформирани. Не всички, но в общи линии повечето. На мисля да продължавам, защото много от това което искам да кажа е написано в блога. Нелицеприятна истина е, че оставаме безмълвни пред безпринципността и безразличието. А колко по-различно би било наистина да отсеем зърното от плявата."

  Дано ме разбереш правилно и се надявам на това.

  ОтговорИзтриване
 2. Всъщност - какво искам аз?
  Искам да научим истината.
  Само истината ще ни спаси, другото не го вярвам.
  Не мога да простя безадресно, безвъзмездно и безотговорно на хора бъркали с мръсни ръце в душите ни, а днес с мръсно подсъзнание да ми внушават, че са го правили в името на България, а иначе да си мислят: "Ебал съм им майката!" с дебелоочета на грабители многоимащи.
  Аз за себе си не искам нищо, освен истината.
  Мисля си, че който желае нещо различно го прави с цел да скрие грешното си минало и гузната си съвест, а когато го прави от позицията: "вината ги поемаме само с мезета" няма как хората да се примирят с грабежа на същите тези замезители с плътта на бъдещето на постищите...
  Съжалявам - позицията ти няма нищо общо с отделянето на зарното от плявата и ни тласка към безпринципното безразличие.
  Защо анонимно?

  ОтговорИзтриване
 3. Цъ, нещо не си ме разбрал правилно, но вече ти отговорих, че понякога истината е недоказуема. И аз съжалявам, че си мислиш, че съм безразлична към гореказаното. Не е така. Бъди сигурен в това. Освен това вече написах следното, което си е мое, но го копирах от друго място: "Нелицеприятна истина е, че оставаме безмълвни пред безпринципността и безразличието. " Що се отнася до плявата и зърното, надявам се да разбереш всъщност за какво иде реч.

  ОтговорИзтриванеКоментарите са Ваша отговорност

Блогове, които следя